VALKÓI KÖNYVTÁR

VALKÓI KÖNYVTÁR

VALKÓ KÖNYVTÁRI, INFORMÁCIÓS ÉS KÖZÖSSÉGI HELY Tovább, a teljes tartalom megtekintéséhez.

HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

Történelmei képek, iratok és nevezetességeink! Tovább, a teljes tartalom megtekintéséhez.

 

Hóhelyzet: szombaton is segítenek a katonák

2013. március 17. vasárnap HÍREK  Nincs hozzászólás

(Last Updated On: )
Nemzeti ünnepünkön, március 15-én a Magyar Honvédség katonái az ország több pontján is segítséget nyújtottak a rendkívüli téli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet mentési munkálataiban. Bár az időjárás jelentősen javult, a katonákra a mai napon is számos feladat vár. Cikkünk folyamatosan frissül – helyszínen készült fényképekkel is! (Frissítve: 22:37-kor!)

07.50

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái egész éjszaka részt vettek a téli időjárás okozta rendkívüli helyzet elleni küzdelemben. A győri honvédek leginkább az M1-es autópálya járhatóvá tételén dolgoztak, valamint elakadt járműveket mentettek a 19-es lehajtónál, a nagyszentjánosi lehajtónál, illetve Bábolna környékén, ezenfelül a tatai út Győr és Bőny közötti szakaszának tisztításában segítettek.

A helyzet ugyan jelentősen javult, de a katonák továbbra is készenlétben állnak újabb feladatok ellátására – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Sályi Gergely törzsőrmester, az alakulat protokoll-zászlósa.

08.17

T 72-es Bokod Pusztavám között (Videó)

08.58
Egész éjjel dolgoztak

Egész éjjel dolgoztak a Magyar Honvédség katonái azokon a területeken, ahol még mindig fennakadások vannak a közlekedésben a csütörtök-pénteki rendkívüli időjárás után – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Szabó András ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsokság parancsnoki irodavezetője.

Mint megtudtuk, az éjszaka három alakulat katonái vettek részt a katasztrófahelyzet felszámolásában. A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár egy T-72 harckocsival, illetve egy PTSZ, lánctalpas kétéltűvel dolgozott Komárom térségében az M1-es autópályán és a 13-as számú főúton. Ezt a munkát befejezték, a katonák a technikai eszközökkel elindultak vissza a laktanyába.

A győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái egy Ural tehergépkocsival az M1-es autópálya ácsi lehajtójánál végeztek technikai mentési feladatokat, azaz elvontatták az elakadt gépjárműveket. Két tehergépkocsijuk pedig hajnali 3 órakor indult útnak a térségbe, ugyancsak technikai mentési feladattal – tudtuk meg Szabó ezredestől.

Az éjjel már az ország keleti részében is szükség volt a Magyar Honvédség katonáinak segítségére. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól hajnali 1 óra 35-kor egy Ural indult útnak Bodroghalomra, hogy egy aggregátorral biztosítsa a helyi vízmű áramellátását. Hajnali 2-kor pedig Cigánd településre küldtek ki egy aggregátort a debreceni laktanyából, hasonló feladattal – mondta az ÖHP parancsnoki irodavezetője.

(Felvételünkön a tatai katonák matracokat osztanak a tatabányai sportcsarnokban)


09.17

Ezekben a percekben indul útnak a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisról az a PTSZ-M lánctalpas jármű, amelynek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban lesznek feladatai a rendkívüli időjárás miatt – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Révészné dr. Markovics Zita hadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztje.

A községben egy magasfeszültségű távvezeték-oszlop áll vízben, ám e speciális eszközre van szükség a megközelítéséhez és az életveszély elhárításához. A PTSZ a tervek szerint dél körül érkezik majd meg a településre.

Szintén szombat reggeltől működik az a két aggregátor, amelyek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd és Bodroghalom vízellátásához szükséges áramot állítják elő.

09:48

Csémipusztára vezényelték ki a tatai laktanyába Komáromból visszafelé tartó T-72-es harckocsit és PTSZ lánctalpas kétéltűt. Az Országos Mentőszolgálat kérte a katonák segítségét, mivel egy mentőt kellett eljuttatni a településre. A mentőautó egy vérzéses beteghez indult – tájékoztatott Szabó András ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki irodavezetője.

(Tatai harckocsi a havas városi úton)


10:13

Nemrég megtörtént a váltás az MH 54. Veszprém Radarezred operatív csoportjánál. Tájékoztatásuk alapján az ezred jelenleg nem hajt végre katasztrófa-elhárítási feladatokat – tájékoztatta honlapunkat Péter Gergely hadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje.

10:27

Az MH Bakony Harckiképző központ katonái továbbra is készenlétben állnak. Jelenleg egyetlen várpalotai katona és jármű sem hajt végre a rendkívüli helyzettel kapcsolatos feladatot – nyilatkozta kérdésünkre Szausev Xénia, kommunikációs főelőadó.

10:34

Tizenöt kamiont, egy autóbuszt, egy kisteherautót, egy tűzoltóautót, egy rendőrautót, valamint tizennégy személygépkocsit húztak ki a hóból az elmúlt két napban a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái – válaszolta kérdésünkre Kátai Róbert őrnagy, az ezred kommunikációs tisztje.

„A környező településekről három vesebeteget szállítottak be a siófoki dializís központba. Katonáink jelenleg is készenlétben állnak, de egyelőre nem kaptak parancsot újabb feladat végrehajtására” – tette hozzá Kátai Róbert őrnagy.(Győri PTSZ a hófúvásban)


10:49

Visszatért a laktanyába a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredtől kirendelt három terepjáró teherautó, amelyek a hótól elzárt utakon rekedt gépjárművek elvontatását végezték – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Mátyás Andrea, az alakulat kommunikációs főelőadója. Az ezred katonáinak szombat reggel az is feladatuk volt, hogy eljuttassák a váltást az alakulat Máriamajorban található átjátszó állomásához.

Az ezred az elmúlt órákban nem kapott újabb parancsot feladat-végrehajtásra, így a védekezési munkálatokba bevont állomány jelenleg a laktanyában pihen, de természetesen készen állnak az újabb feladatokra – tette hozzá Mátyás Andrea.

11:06

Laktanyai készenlétben vannak az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái, miután péntek este befejezték a számukra meghatározott feladatok végrehajtását – tudtuk meg Kocsis Balázs századostól, az alakulat kommunikációs tisztjétől.

11:23

A debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár  hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisáról percekkel ezelőtt elindult Ibrányba az a PTSZ-M típusú lánctalpas kétéltű harcjármű, amellyel egy magasfeszültségű távvezeték-oszlop javítására induló szakembereket szállítanak a katonák a nehezen megközelíthető területre – tudtuk meg Szabó András ezredestől, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki irodavezetőjétől.

11:56

Harckocsival mentenek

Egy T-72-es harckocsit leszámítva, az MH 25. Klapka György Lövészdandár összes, a katasztrófavédelmi feladatba bevont technikai eszköze visszaérkezett a laktanyába – mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Megtért István alezredes.

Az alakulatnál létrehozott operatív csoport szombati váltásának parancsnoka hozzátette: ez a harckocsi és két katonából álló kezelőszemélyzete jelenleg is az M1-es autópálya 80-as kilométerszelvényében végez mentési munkálatokat, az elakadt civil járműveket és a közútkezelő gépeit szabadítják ki a hó fogságából.

Megtért alezredestől megtudtuk: mivel a harckocsi kezelőszemélyzete már tizenkét órája szolgálatban van, őket hamarosan leváltják, illetve a harcjárművön is elvégzik a szükséges technikai karbantartási feladatokat. A munkát azonban addig folytatják, amíg annak befejezését a katasztrófavédelem nem kéri tőlük.

12:19

Íme egy újabb videó, ahol harckocsival mentik az elakadt gépjárműveket

12:33

A legfrissebb katonai meteorológiai előrejelzés itt olvasható

13:19

Hat műveleti feladat még folyamatban van 

Március 14. este óta hét megyében összesen hetvenegy konkrét műveleti feladatot hajtottak végre a Magyar Honvédség nyolc alakulatának állományából kijelölt csoportok a rendkívüli időjárási viszonyok következményeinek elhárítása érdekében – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Süle Attila ezredes, a HM Védelmi Hivatal főigazgató-helyettese, a Magyar Honvédség Műveleti Csoportjának ügyeletes vezetője.

Az említett műveletek közül szombaton 13 órakor hat volt még folyamatban, vagyis a haderő az előirányzott feladatok nagyobbik részét már elvégezte. Az időjárás enyhülésének következtében a közúttal kapcsolatos feladatok megszűnnek, a hátralévő műveleteket – így például az elektromos szolgáltatás helyreállítását – pedig már alapvetően a technikai felkészültség függvényében lehet végrehajtani a következő időszakban.

Az ezredes megjegyezte: számos, a honvédség rendelkezésére álló speciális technikai eszközt vetettek be az elmúlt két nap folyamán, köztük olyanokat is, amelyek alkalmazása igazi „unikum” volt.

„Én magam sem emlékszem olyan esetre, amikor például a T-72-eseket ilyen jellegű feladatokhoz használtuk volna” – említette példaként Süle Attila.

Az ezredes elmondta: a honvédség erői gyorsan, szervezetten és az igényeknek megfelelően reagáltak a feladatokra. E gyorsaságot nagyban segítette, hogy a folyamat ezúttal is szabályozott keretek között zajlott, hiszen több mint tíz éve működik az a rendszer, amelynek révén a haderő képes a hasonló helyzetekben a gyors reagálásra, a személyek, illetve az eszközök irányított, felkészített formában történő rendelkezésre bocsátására.

Süle Attila külön kiemelte a katonák személyes hozzáállását, hiszen az állomány a megkezdett hétvégi pihenőnapon az első felhívásra, a lehető leggyorsabban rendelkezésre állt a speciális feladatok elvégzéséhez.

A törzs Balaton utcai központjában szombat délelőtt látogatást tett dr. Benkő Tibor vezérezredes is. A szakemberek március 14. óta szóban és írásban is folyamatosan tájékoztatták a fejleményekről a Honvéd Vezérkar főnökét, most pedig személyesen is jelentést tettek neki a feladatokról és azok végrehajtásáról.

„Sosem állhatunk meg elégedetten, így a mostani tapasztalatokat is összegyűjtjük. A vezérezredes úr mindenki vonatkozásában értékeli majd a munkát, és ha szükséges, intézkedéseket hoz, hogy a rendszer a jövőben még hatékonyabban működhessen” –  összegezte Süle Attila.

14:04

Újabb feladatot kapott szombaton, nem sokkal 14 óra előtt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred – közölte a honvedelem.hu-val Szabó András ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki irodavezetője. Mint elmondta: a győri katonáknak három helyszínen kell dolgozniuk az elkövetkező órákban.

Lázi település környékén, a 82-es számú főúton, az elakadt kamionok műszaki mentését végzi négy katona, valamint egy HX-32-es típusú műszaki mentő vontató harcjármű. Tét és Felpéc között egy Krazzal és egy Urallal tisztítják az utat a győri katonák, míg Bőny-Szőlőhegynél egy PTSZ-M, két Ural tehergépkocsi, három fő gépkezelő és kilenc lapátos katona segít az út megtisztításában – sorolta Szabó ezredes.

14:37

„Nem mindennapi élmény volt!”

„Ilyen látványban még soha nem volt részem, 2-4 méter magas hófal borította az autópályát. Ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha Magyarországon tapasztalok ilyet” – mesélte el a honvedelem.hu érdeklődésére Tóth András százados, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi-zászlóaljának megbízott törzsfőnöke, aki a katasztrófavédelmi munkálatokba az alakulattól elsőként bevetett VT-72 típusú harckocsi-vontató parancsnokaként több órán keresztül mentette a hóban elakadt autókat az M1-es autópályán.

A vontató mellett később a zászlóalj hét harckocsiját is bevonták a feladatokba, amelyek több helyszínen hajtottak végre műszaki mentést. A lánctalpasokat kezelő katonák pénteken az egész napot és az éjszakát is feladatok végrehajtásával töltötték, csak szombat hajnalban tértek vissza pihenni a laktanyába – tette hozzá a fiatal tiszt.

„Az ember, főleg ha katona mindig szívesen segít. Jó érzés volt pénteken hajnalban-reggel a hatalmas, negyven tonnás fémmonstrumokkal kigördülni a laktanya kapuján és elindulni a számunkra meghatározott helyszínekre. Mindenhol azt tapasztaltuk, hogy az emberek összefogtak, és segíteni akartak” – mondta a százados.

Tóth Andrástól megtudtuk azt is, hogy zászlóalj Győrbe vezényelt T-72-ese már befejezte a munkát a város ipari parkjában, ugyanakkor az emelkedő hőmérséklet és az olvadás miatt „saját lábon” már nem tud visszajönni Tatára, úgy hogy a lánctalpak ne okozzanak komoly károkat a műutakon. Ezért ezt a harckocsit egyelőre a győri laktanyába vitték, ahonnan majd tréleren szállítják vissza Tatára.

„Úgy gondolom, minden harckocsizó katonának örökre az emlékezetében marad ez a különleges feladat. Ritka élmény és lehetőség számunkra, hogy a lánctalpasokkal az autópályán közlekedjünk. Nem mindennapi élmény volt!” – mesélte a százados. 

17:09

Nem sokkal 17 óra előtt az MH Pápa Bázisrepülőtérről egy Ural tehergépkocsival két katona indult útnak a Pápakovácsi-Gana adótoronyhoz, hogy az ott szolgálatot teljesítő őrség tagjait le tudják váltani. Az adótorony az elmúlt napokban megközelíthetetlen volt – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Szabó András ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki irodavezetője. 

17:51

Bevetésen a katonai mentő

A tatai laktanya készenléti egészségügyi egységét is bevettették péntek délután és éjjel. A katonai mentőjármű személyzetének bőven akadt feladata az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szakembereinek munkáját segítve. Első útjuk Ácsra vezetett, ahol egy bokasérültet láttak el, majd a nehezen megközelíthető Bana településre riasztották őket egy súlyos fejsérüléses beteghez.

A sérülthöz az OMSZ mentőtisztjével együtt érkezett meg a katonai mentő. Állapotát a helyszínen stabilizálták, majd Ácsra szállították, ahol átadták az OMSZ szakembereinek. Ezt követően Ácson még egy kézsérültet is el kellett látniuk a tatai egészségügyi katonáknak – írta a honvedelem.hu-hoz eljuttatott közleményében Petrovics Renáta, az MH 25. Klapka György Lövészdandár kommunikációs főelőadója.

18:39

Előreláthatólag este tíz óráig dolgoznak a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái és technikai eszközei Lázi környékén, Tét és Felpéc között, valamint Bőny-Szőlőhegynél – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Sályi Gergő törzsőrmester, protokoll zászlós. 

18:55

Az áramszolgáltatásban és a vízellátásban is segítenek a katonák

Több település vízellátásában segítenek azok az aggregátorok, amelyekkel még pénteken indultak útnak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Révészné dr. Markovics Zita hadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje. Miután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd és Bodroghalom községben ellátták feladatukat, a berendezéseket szállító járművek tovább indultak a szomszédos településekre, hogy segítsék a rendkívüli időjárási körülmények miatt áramszolgáltatás nélkül maradt lakosságot.

Az egyik aggregátor az esti órákig a Cigándtól 2 kilométerre található Szenna-tanyán működik, és az ott lévő két mobilszivattyú üzemeltetésében segédkezik, a másik pedig a tiszakarádi iskola és óvoda áramellátását biztosítja. A katonák az ÉMÁSZ Nyrt. szakembereivel még szombat este körbejárják Tiszakarád település utcáit, hogy az ott található transzformátor-állomásokon keresztül árammal lássák el az ott lakókat. A települések polgármesteri hivatalának dolgozói meleg ételt és szállást adnak a Bocskai-dandár katonáinak, akik vasárnap reggel folytatják a lakosság megsegítését.

A szombat délutáni órákban a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisról elindult PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas jármű elérte ugyan a célállomást, ám az Ibrány térségében kialakult mocsaras területen elakadt. Az újabb PTSZ már úton van Ibrány felé, hogy miután kivontatta a megrekedt járművet, ellássa feladatát. A lánctalpasnak a vízben álló magasfeszültségű távvezeték-oszlophoz kell eljuttatnia a szakembereket a veszélyhelyzet elhárítása érdekében. 

19:34

Befejezte a munkát Bőny-Szőlőhegynél az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred egy PTSZ-M harcjárműve és két Ural tehergépkocsija, valamint az oda kirendelt állomány, a katonák és a technikai eszközök visszatértek a laktanyába – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Szabó András ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki irodavezetője.

A Lázinál dolgozó HX-32-es típusú műszaki vontató-mentő gépjármű is visszatért Győrbe, mivel a katasztrófavédelem és a közútkezelő munkatársainak nem sikerült elérniük a hóban rekedt kamionokat, így a katonák technikai segítségét sem tudták igénybe venni. A győri katonák természetesen készen állnak a további segítségnyújtásra – tette hozzá az ezredes. 

Katonák is mentettek éjszaka 

Fejér megyében péntek éjszakára szinte az összes út járhatatlanná vált. Ezrek vesztegeltek az utakon, akik a hó fogságában rekedtek és nem tudtak benzinkútra vagy épp egy közeli melegedőben meghúzódni – ők az autójukban, az út szélén töltötték az éjszakát. A katasztrófavédelem munkáját az Összhaderőnemi Parancsnokság katonái segítették egész éjjel. Száz katona dolgozott az utakon. (A Fehérvár TV tudósítása.)

 

Videó


21:30

Este kilenc órakor visszaértek a győri laktanyába az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái és technikai eszközei. A győri alakulat továbbra is készenlétben marad és várható, hogy március 17-én, vasárnap hajnali hat órakor újabb feladatot kapnak – tájékoztatta honlapunkat Sályi Gergő törzsőrmester, protokoll zászlós. 

21:56

A magyarországi rendkívüli időjárási helyzetről és a katonák helytállásáról szóló BBC tudósítás itttekinthető meg.

22:37

Tizenegy feladatot hajtottak végre négy alakulat, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár, a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, illetve az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái március 16-án, szombaton – tájékoztatta este fél 11-kor a honvedelem.hu-t Szabó András ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki irodavezetője.

Hozzátette: a Magyar Honvédség szombaton jóval kevesebb felkérést kapott, mint egy nappal korábban, akkor összesen hatvan, különböző mentési és szállítási feladatot kellett végrehajtaniuk a katasztrófavédelmi munkálatokba bevont katonáknak.

A szombati felkérések közül összesen egy maradt függőben, nap közben nem sikerült szabaddá tenni a Pápakovácsi és Gana közötti, illetve az adótoronyhoz vezető utakat. Ezt a munkát vasárnap folytatják, a győri ezred néhány katonája – egy Kraz és egy Ural teherautóval – reggel hat órakor indul el Pápakovácsira, hogy megtisztítsák az utat és megközelíthetővé tegyék az adótornyot – mondta Szabó ezredes. 

(További képeinkért kattintson a képgalériára, amely szintén folyamatosan frissül!)

Írták: Füzes Judith, Draveczki-Ury Ádám, Szűcs László, Kálmánfi Gábor, Petrovics Renáta

Fotó: MH 25 KGYLDD, Petrovics Renáta, Mészáros Mátyás, MTI, Facebook

www.honvedelem.hu

Címke:  

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

©2017 idStudio & SMThemes.com  oldal info: [email protected]