VALKÓI KÖNYVTÁR

VALKÓI KÖNYVTÁR

VALKÓ KÖNYVTÁRI, INFORMÁCIÓS ÉS KÖZÖSSÉGI HELY Tovább, a teljes tartalom megtekintéséhez.

HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

Történelmei képek, iratok és nevezetességeink! Tovább, a teljes tartalom megtekintéséhez.

 

HETI KÖNYVAJÁNLÓ – 2019.02.28

2019. március 4. hétfő KÖNYVTÁR  Nincs hozzászólás

(Last Updated On: )

 

Sodródás – Igaz történet szerelemről, veszteségről és túlélésről az óceánon

Susea McGearhart – Tami Oldham Ashcraft

Úgy tűnt, még előttük az élet. Tami Oldham és a barátja, Richard Sharp ragyogóan kék ég alatt bontott vitorlát Tahitin; végső úti céljuk Tami szülővárosa, San Diego volt. Ám a két tapasztalt hajós nem számított rá, hogy alig két héttel az út megkezdése után egyenesen a történelem legkatasztrofálisabb hurrikánjának közepébe vitorláznak. Meg kellett küzdeniük a zuhogó esővel, a felhőkarcoló magasságú hullámokkal és a száznegyven csomós széllel. Richard a hajóhoz kötözte magát, és Tamit leküldte a fedélközbe, a biztonságba – aztán hátborzongató csend támadt. Amikor órákkal később Tami magához tért, a hajót romokban találta, Richardot viszont sehol nem látta…

 


 

Sebek

Eve Ainsworth

Hogyan is lennél képes megbirkózni a jelennel, ha nem tudsz szembenézni a múlttal? A magabiztosnak tűnő és népszerű Gabinak van egy titka — olyan borzasztó titka, amit nem mondhat el sem a családjának, sem a legjobb barátnőjének… Vajon el tudja rejteni azt, ami látszik?

Az önbántalmazás mára a kamaszkor velejárója, a fiatalok egyre gyakrabban maradnak magukra a kétségeik között, és mikor nem tudnak megbirkózni a problémáikkal, a fizikai fájdalomban keresnek megkönnyebbülést. Ezek a gyerekek és a környezetük óriási bajban van, amin csak az érzelmi okok felgörgetése és kibeszélése segíthet. Magyarországon a legtöbb gimnáziumi osztály érintett – még ha nem is mindig látszanak a sebek.

Eve Ainsworth (7 nap, Belezúgva) újabb könyve önmaguk és mások elfogadásában segíti a fiatalokat, miközben hidat épít a kamaszok és a felnőttek között. Vedd a kezedbe, olvass és beszélj arról, amiről azt hitted, hogy nem lehet!

 


 

Nem vagyok Miriam

MAJGULL AXELSSON

Majgull Axelsson, az egyik legnagyobb hatású svéd írónő megrázó regénye az identitásról, a kirekesztettségről és sötét titkokról mesél.
A történet a háborús Európában és a mai Svédországban játszódik. Miriam cigány lány, aki zsidó névvel, zsidó identitással kerül a koncentrációs táborból Svédországba, egész életében eltitkolja valódi származását, hiszen fél, hogy elüldöznék az országból.
Minden éjjel kísérti a múlt, nem tud szabadulni az emlékeitől. Ám a nyolcvanötödik születésnapján végre fény derül a gyötrő titokra, amelyet egy életen át őrzött.Majd hetven év múltán Miriam a láger kapujában áll… Képek villannak föl előtte: a rabok szürke arca, a kenyérlopás, botozás a börtönblokkban, snájdig SS-tisztek, akasztások, Mengele mosolya és a krematórium örökké füstölgő kéménye.Béke van. Miriam mégsem boldog. Végre eljött a szabadság pillanata

 


 

Toronyház

J. G. Ballard

A ​KAPUKON BELÜL AZ APOKALIPSZIS VÁR

Az orvos Robert Laing válását követően egy vadonatúj, hipermodern toronyházba költözik London peremén. Ez a minden igényt kielégítő épület teljeskörű kiszolgálást nyújt, lakóinak ki se kell lépni a kapun. És ez a maximális önellátás különös következménnyel jár: a lakóközösség lassan leválik a kinti társadalomról, és kialakítja saját hierarchiáját. Laing is beilleszkedik a rendszerbe, összebarátkozik Charlotte-tal, a gyermekét egyedül nevelő anyával, és Richard Wilderrel, a lázadó természetű dokumentumfilmessel.
Aztán egyszer csak homokszem kerül a gépezetbe. Az ellátás akadozni kezd, és az emberekben eddig, az udvarias felszín alá söpört elégedetlenség és sok-sok apró sérelem vulkánként tör ki. Egész emeletek fordulnak egymás ellen, folyosókat, lépcsőházakat és lifteket szállnak meg, lakásokat fosztanak ki, és a harc hamarosan már életre-halálra megy.
Laing félúton reked az épület teteje és alja között, és miközben körülötte elszabadul a pokol, ismerőseiről egyre furcsább dolgok derülnek ki, és végül szembekerül az események bábmesterével, a toronyház legfelső szintjén élő, titokzatos tervezővel.

J. G. Ballard, A Nap birodalma és a Karambol világhírű szerzője olyan rendezőket ihletett már meg, mint Steven Spielberg és David Cronenberg. Ebből a mesterművéből Tom Hiddleston és Jeremy Irons főszereplésével készült film.

„A könyv legalább annyira releváns most, mint a megírásakor. Ugyan a 70-es években született, egyfajta közeli jövő képét vázolva fel, de mi most pontosan ebben a jövőben élünk.”
– Ben Wheatley, a regényből készült film rendezője

„Ballard legjobb regénye… Parádés.”
– The Times

 


 

Receptek újrakezdéshez

J. D. Barrett

Lucy Muir elhagyja a férjét, ami súlyos bonyodalmakhoz vezet.
Mindketten séfek, a város egyik legjobb éttermének a tulajdonosai, így nem tűnik könnyűnek az osztozkodás. Ugyanakkor tény: egy magára kicsit is adó nő nem tűrheti el a végtelenségig, hogy megcsalják, ellopják a receptjeit, és hogy alávaló módon viselkedjenek vele.
Egy éjszaka, amikor Lucy válaszokat keresve rója autójával Wooloomooloo utcáit, véletlenül rábukkan egy öreg, megüresedett épületre, ami valamikor Sydney legdivatosabb étterme volt: a Fortune. Az egyik pillanatban még az elhagyatott étterembelsőt bámulja a poros ablaküvegen át, a másikban már az újranyitást kezdi tervezgetni.
Amikor Lucy beindítja a Fortune konyhájának öreg tűzhelyét, felfedez egy ottfelejtett, piros kötésű könyvecskét az egykori, híres-hírhedt tulajdonos, Frankie Summers receptjeivel. Miközben a könnyeit hullatva végigolvassa, milyen hozzávalókból készült a francia hagymaleves, megpróbálja elképzelni, milyen lehetett a Fortune a fénykorában. És ekkor valami különös dolog történik: Lucy mellett, a konyhapulton megjelenik Frankie. Lucy szinte látja, talán meg is tudná érinteni…
Ez a heves természetű séf, akinek két szenvedélye volt – az ételek és a nők -, talán hozzásegítheti Lucyt ahhoz, hogy kifőzzön magának egy jobb életet. De megvan ehhez a bátorsága?Meglepő, érdekes fordulatokkal teli, lenyűgöző regény, amely rámutat, hogy minden egyes nap egy újrakezdés

 


 

Vérbosszú ​Párizsban

Steve Berry

Bonaparte Napóleon tábornokként és császárként rengeteg kincset rabolt össze. Élete utolsó napjaiban brit fogvatartói abban reménykedtek, megtudhatják, hová rejtette ezt a hatalmas vagyont. De ő magával vitte a sírba a titkot, és a végrendeletében sem tett utalást a kincsekre. Vagy mégis?
Cotton Malone volt amerikai ügynök koppenhágai antikváriusként éli békés mindennapjait. Váratlanul segítségét kéri egy titkos ügynök, akit bérgyilkosok üldöznek, és régi barátja, Henrik Thorvaldsen dán milliárdos.
Henrik egy multimilliomos tagokkal rendelkező titkos társaság, a világgazdaságot manipulálni akaró Párizsi Klub létezésére derített fényt. Malone-nak csak úgy lehet reménye a nemzetközi gazdasági anarchia megakadályozására, ha szembeszáll a bérgyilkos-terroristával, aki pusztító támadást tervez Párizs szimbóluma ellen, és beleveti magát Napóleon legendás kincsének a felkutatásába.
A Dániában kezdődő, Angliában folytatódó, majd Párizs utcáin és katedrálisaiban végződő történetben Malone lélegzetelállító kalandokba keveredik, hogy megoldja az elveszett kincs rejtélyét.

 


 

A titkos kert

Frances Hodgson Burnett

Mikor Mary Lennox megérkezik a régi kastélyba, Misselthwaite Manorba, mindenki azt gondolja róla, hogy undok, elkényeztetett kislány. Mary számára a hatalmas ház ijesztő és idegen, tele sötét folyosókkal és különös zajokkal.
Aztán tudomást szerez egy kert létezéséről – egy titkos kertéről, amely sok-sok éve rejtőzik a kíváncsi tekintetek elől. Mary ráakad a kert bejárára, és mikor kinyitja, feltárul előtte a legvarázslatosabb hely, amit csak képzelni lehet…
Lépj be te is Frances Hodgson Burnett népszerű, klasszikussá vált történetébe!

 


 

Senki földje

David Baldacci

Az ​amerikai haderők különleges ügynöke, John Puller épphogy tisztázta testvérét a hazaárulás vádja alól, amikor újabb kihívás elé kell néznie. Édesapját, a hadsereg egykor csodált és rettegett parancsnokát ugyanis azzal vádolják, hogy harminc évvel ezelőtt meggyilkolta a feleségét. Az ügynök úgy érzi, kötelessége
megvédeni magatehetetlen apja becsületét.
Ehhez azonban gyermekkorának legfájdalmasabb emlékeivel kénytelen szembenézni. Választ keres a nyugtalanító kérdésre: volt bármi szerepe az apjának az anyja eltűnésében? Ám nem Puller az egyetlen, aki múltja nyomasztó árnyait kergeti. Paul Rogers tíz börtönben töltött év után kész arra, hogy megbüntesse a felelősöket sorsának alakulásáért. Mindkettejük útja a Fort Monroe katonai bázis Q épületéhez vezet, ahol a kormány egykor szigorúan titkos kísérleteket folytatott. Talán nem véletlen, hogy évekkel ezelőtt egy sorozatgyilkos is ezen a környéken szedte az áldozatait…
Ki a rejtélyes szupererővel rendelkező támadó, és milyen munka folyik most az intézményben? Puller lába alatt egyre forróbbá válik a talaj, mert valaki a végsőkig sem fél elmenni azért, hogy sose derüljön ki az igazság.

 


 

Egymás ​ellen

Fredrik Backman

Van ​egy város az erdő sűrűjében, távol mindentől. Szívós és szorgalmas emberek lakják, akik tudják, hogy az élet se nem könnyű, se nem fair. De bármilyen nehéz idők is járnak, van egy dolog, ami lelket önt beléjük, és elfeledtet minden mást: a hoki.
Az előző szezonban történt tragikus események utáni hónapokban járunk. A két barátnő, Maya és Ana egy eldugott szigeten tölti a nyarat, megpróbálják kizárni a külvilágot, de semmi nem úgy alakul, ahogy remélik. Björnstad és a szomszédos Hed közötti rivalizálás a pénzért, a hatalomért és a túlélésért folytatott őrült küzdelemmé fajul, ami a két hokicsapat egymás elleni meccsén tetőzik. Egy fiatal játékos legféltettebb titkáról lehull a lepel, és a város ismét választásra kényszerül. Azt mondják majd, hogy ebben az évben Björnstadba látogatott az erőszak, bár ez hazugság. Az erőszak már rég itt volt.A regény önálló folytatása a Mi vagyunk a medvék című, világsikert aratott kötetnek. Viszontláthatjuk benne mindazokat, akiknek életébe Backman remek, éleslátásról és együttérző lélekről tanúskodó történetszövésének segítségével már betekinthettünk. Magával ragadó könyv a hűségről, a barátságról és a mindennel dacoló szeretetről.

 


 

A szerelem csapásai

Alain De Botton

Rabihnak és Kirstennek vacsorapartikon és kávézáskor gyakran felteszik a kérdést: hogyan ismertétek meg egymást? A válasz könnyen jön, kedves sztori, mindketten szívesen mesélik. Van azonban egy második része is a történetnek, csak erre sosem kérdeznek rá: mi történt utána?
Rabih és Kirsten megismerkedtek, egymásba szerettek, és összeházasodtak. A történetük közmegegyezés szerint itt véget is ért. Pedig épp csak elkezdődött.
A szerelem csapásai egy házasság története, a vágy ébredésétől a valódi elköteleződéssel járó örömökön és félelmeken át a közös élet során felszínre bukkanó problémákig. Provokatív regény a modern párkapcsolatokról és arról, hogyan lehet túlélni őket.

 


 

Eldobott gyerekek

Diney Costeloe

1948
Rita és Rosie Stevens mindössze kilenc- és ötévesek, amikor özvegy édesanyjuk újra férjhez megy, örökre megváltoztatva ezzel a két kislány életét.Anglia
A durva, erőszakos Jimmy Randallnek esze ágában sincs más férfi gyerekeit nevelni. Hathatós közreműködésével a lányokat végül árvaházba adja az édesanyjuk, aki nem is sejti, hogy a papírokat aláírva örökre lemond a gyerekeiről, kiszolgáltatva őket az intézetvezetők kényének-kedvének.Ausztrália
Nem sokkal később a sors és a vezetőség szeszélye folytán egy csapat árvát áttelepítenek a gyermekotthon ausztrál testvérintézményébe. A hajón, édesanyjuk tudta és beleegyezése nélkül, ott utaznak az eldobott gyerekek, Rita és Rosie is.

 


 

Szíved ​helyén épül már a Halálcsillag

Cserna-Szabó András

Emlék ​Bundás egy nyugodtnak induló vasárnap délután kedvenc férfimagazinjából arról értesül, hogy a szerelem kialakulásáért a feniletilamin nevű hormon a felelős, s hogy pontosan hétféle szerelem létezik. Mire a cikk végére ér, már tajtékzik a dühtől, és ordít: micsoda hazugság, hiszen csakis egyféle van, „az elvakult, buta, üres szerelem, ami csak szenvedély és csak rabság. A többi habkönnyű neurózis, polgári házasság, semmi egyéb.” Az már az élet humorérzékét dicséri, hogy ebben a pillanatban megcsörren a telefonja, és éppen az a nő keresi, aki elhagyta, és akinek az emlékétől nem tud szabadulni.

A regény a vak szenvedélyek karneválja. A fekete szerelem végigsöpör a budapesti Király utcán, Kolozsváron, Pécsen, az adriai tengerparton. Nemet változtató macsó, japán karddal hadonászó írósztár, bánatevésbe menekülő mizantróp apa, transzvesztita szerelemdémon és persze a westernt író főhős kergeti a boldogság kék madarát, vagy ahogy a könyv fogalmazza újra a toposzt: a szerelem pöttyös lasztiját. Mindeközben a Vadnyugaton is zajlik az élet: ármány és szerelem, bűn és bűnhődés, árulás és bosszú. A legendás Mocskos Tizenegyek Bandája az enyészeté lesz, kőkemény gengszterszívek törnek ripityára, de azért Blacklord messze földön híres kuplerájának (Eldorádó Kéjház) szalonjában minden hajnalban felcsendül a Szamár-induló…

 


 

Akkor is

Finy Petra

Salamon Sára tanárnő nemsokára negyvenéves lesz. Két gyermeket nevel, szereti a munkáját, és úgy hiszi, a házasságával is minden a legnagyobb rendben. Egyik reggel a férje, mindenféle magyarázat nélkül, fogja a bőröndjét, és elköltözik. Az új barátnőjéhez.
Kire számíthat ebben a helyzetben Sára? A túlérzékeny anyjára, aki kerüli őt? Két koraérett, kicsit furcsa gyermekére? Három barátjára, akik egyben a kollégái is, ráadásul az egyikükkel több mint sajátos a viszonya? Esetleg a mogorva szomszédra, aki már többször fel akarta jelenteni hangoskodó gyermekei és a lépcsőházban lévő rendetlenség miatt? Netán egy beteg, kómában fekvő férfira, akivel még soha nem beszélt, viszont rendszeresen bejár hozzá a kórházba felolvasni?
Finy Petra, Madárasszony című regényének hagyományait követve, most is egy fájdalmasan nehéz női sorsot mutat be. A stílus azonban időközben változott: könnyedebb, mégis karcosabb, szókimondóbb lett, ahogyan az írónő is, aki főszereplőjéhez hasonlóan szintén nemsokára betölti a negyvenet.

 


 

Csak egy tánc

Fejős Éva

Heléna és Ábel – egy nagy szerelem, három gyerek, igazi romantika; számos félreértés és rengeteg vita: egy őrült házasság, amelynek válás a vége. Holfbauer Heléna, a negyvenévesen is kortalan, celebként ünnepelt balerina ma már máshoz, reményei szerint egy megbízhatóbb férfihoz készül feleségül menni. Ábel ugyanis nemtörődöm, bohém szabadúszó újságíró, barátnak tökéletes, társnak csapnivaló.

A népszerű tévés, Kornél a menyasszonyában nemcsak a gyönyörű nőt látja, hanem az ismert balett-táncost és a tehetős hátteret is…

Hofbauerék csopaki panziójában kerül sor az eljegyzésre egy forró júliusi estén, ám a balul sikerült kézfogó után a vőlegény nyomtalanul eltűnik, és a gyanú Ábelre terelődik, aki még csak nem is emlékszik rá, mi történt vele azon az éjszakán. Heléna apja viszont minden férfit gyűlöl, aki a lánya közelébe férkőzik, és hogy Ábel helyzetét nehezítse és tisztára mossa a család nevét, magánnyomozót fogad. Hamarosan híre kelhet, hogy eltűnt a tévés… Ábel utolsó mentsvára az alig pár napja megismert riportalanya, Blanka.

A nyomozásba titokban bekapcsolódik Helénáék tizenhat éves lánya, Dorina is a barátnőjével, és régi családi titkokra lelnek. Azt azonban még ők sem sejtik, hogy a rejtély megoldásához az út Kornél sötét múltjába vezethet.

Balaton, nyár, szerelem, vágy, féltékenység, titkok… Mit nem adnál, hogy részese lehess a nagy kalandnak?

Fejős Éva új regénye mindannyiunk kedvenc helyszínére kalauzol, hogy a Balatonnál lessünk bele egy hangos család mozgalmas életébe. Vajon kell-e változnia, szelídülnie a főhősnőnek ahhoz, hogy újra boldog lehessen? Izgalmas, nagyon nőies, magával ragadó történet, pontosan olyan, amire megérte másfél évet várniuk Fejős Éva olvasóinak.

 


 

Ruth Hogan

Az ​elveszett tárgyak őrzője

Ha ​londoni sétáikat felidézve eszükbe jut egy görnyedt alak, aki a fejét lehajtva a járdákat és a csatornalefolyók környékét kutatja, akkor önök minden bizonnyal Anthony Peardew-val találkoztak. A férfi harminc évvel ezelőtt elveszített egy medált, amelyet a menyasszonyától, Therese-től kapott. Ugyanazon napon a sors váratlanul elragadta tőle a szeretett kedvest is. Ettől kezdve Anthonyt csak a remény élteti: ha sikerül rátalálnia az ékszerre, talán élete tragédiáját is egy csapásra semmissé teheti. Magányában az elvesztett, olykor jelentéktelennek látszó tárgyak gyűjtése mellett novellák írásával tölti ki napjait. Megszállottan dolgozik talált kincseinek különleges történetein. Házvezetőnője, a hányatott sorsú Laura maga is szinte egy Anthony megmentett darabjai közül. Idővel az ő feladata lesz, hogy a gondosan katalogizált tárgyakat visszajuttassa az eredeti tulajdonosukhoz. Be kell azonban látnia, hogy nem zárkózhat be örökre az író dolgozószobájába, ki kell használnia a kínálkozó lehetőségeket, hogy otthonossá tegye a saját életét.
Ruth Hogan zseniálisan megkomponált történetében a fantasztikum és a valóság egymásba játszó szálai megható 21. századi mesét alkotnak. Az elveszett tárgyak őrzője az újrakezdés ígéretét hozza az elveszetteknek, és reményt ad az örök keresőknek.

 


 

Imhotep – Az öröklét építésze

Christian Jacq

A fáraó meghalt, Egyiptom békéjét és gazdagságát kegyetlen líbiai hordák veszélyeztetik. Amíg égi jelek alapján el nem dől a trónörökösről, Dzsószerről, hogy méltó-e a hatalom jogarára és a kettős koronára, régensként anyja vigyázza az országot. Ebben az átmeneti helyzetben egy lelkiismeretes és tehetséges vázafaragó kerül a kancellár figyelmének látókörébe. Imhotepnek hívják az ifjút, akiről hamar kiderül, hogy kiváló vezető, mágikus gyógyító képességekkel is rendelkezik, és emellett Maat, az Igazság elkötelezett híve. Imhotep pályája meredeken emelkedni kezd, miközben az átalakuló kormányzatban testet ölt a Vörös Árny, a lélekfaló, Egyiptom ősi ellensége.
Vajon sikerül-e Imhotepnek megvalósítania a Nagy Művet, melyben a fáraót és Egyiptomot éltető, isteni energia kering? Jacq történelmi forrásokon alapuló, lebilincselő regényében megtaláljuk a választ.Christian Jacq (1947) francia egyiptológus, író, több mint húsz történelmi témájú mű szerzője. Érdeklődése már kamaszkorában az ókori Egyiptom mágikus, rejtélyekkel teli világa felé fordult. Tizennyolc éves korára nyolc regény kéziratát készítette el, de az igazi áttörést csak az 1987-ben megjelent Champollion, az Egyiptomi hozta el neki. Írásaiban Jacq, az egyiptomi magas kultúra szerelmese, mesterien szövi egymásba a történelem, a misztériumokra épülő, mindent átitató egyiptomi vallás és a sokszor gyarló emberi törekvések szálait. Töretlen népszerűségnek örvendő regényei mára huszonöt országban jelennek meg.

 


 

Vissza a dzsungelbe

Bear Grylls

Nyolc hónappal az őserdőbeli nagy kalandja után Mak visszatér a Wainganga folyóhoz, ahol egy természetvédelmi programban vesz részt: favágók és orvvadászok által veszélyeztetett elefántokat követnek. Amikor az egyik fiatal elefántot foglyul ejti egy gátlástalan kereskedő, Mak és barátja, Diya a nyomukba szegődnek, hogy kiszabadítsák az állatot. Mak hamarosan újra a dzsungel legmélyén találja magát, és ráébred, hogy minden bátorságára és ügyességére szüksége lesz, mert ismét halálos veszélyek leselkednek rá.
A Rudyard Kipling klasszikusa ihlette Új kalandok a dzsungel könyvéből-sorozat második része izgalmasnál izgalmasabb fordulatokban bővelkedő történet a világ legnépszerűbb kalandorától, Bear Gryllstől.

 


 

A Beerholm-illúzió

Daniel Kehlmann

„Hozzáláttam hát. Megpróbáltam rád összpontosítani a figyelmemet, elképzelni, mit csinálsz mit gondolsz, hogy nézel ki. Délben ment a legjobban, nem sokkal azután, hogy felkeltem. Ne érts félre: nem álmodoztam. Nehéz munka volt, iszonyúan megerőltető, teljes intenzitásában alig néhány percig bírtam csupán, olyan koncentrációt igényelt. Alakot kellet adnom minden gondolatnak a fejedben, minden részletnek a testedben, a ruhádon, minden szagnak, amely megcsapta az orrodat, minden kósza ötletnek, amely megérintette a szellemedet. Meg kellett terveznem az életedet, mégpedig szemben a folyó irányával, szemben az idővel, a jelentől visszafelé, születésed pillanatáig. Egyszerűbben szólva: ki kellett hogy találjalak.”

 


 

Szarajevó rózsája

Ayse Kulin

A szerelmi szállal átszőtt, hitelesen megírt történelmi regény lapjain az 1992-ben kezdődő jugoszláv háború eseményei elevenednek meg.

A történet főszereplője a bosnyák származású Nimeta, aki már kislány korától kezdve mindig pontosan azt tette, amit a környezete elvárt tőle. Az élet minden területén igyekezett megfelelni az elvárásoknak.

Kissé megfáradt házasságban él férjével és két gyermekével. A bosnyák televízióban hírtudósítóként dolgozik, soha nem gondolta volna, hogy élete ekkora fordulatot vesz. Szarajevó ostrom alá kerül és Nimeta az események sűrűjében találja magát. Az egyik megbízásának köszönhetően megismerkedik a Zágrábban dolgozó horvát újságíróval, Stefannal. Eközben Jugoszláviában elszabadul a pokol, fellángol a szerb nacionalizmus és Nimeta magánéletén is eluralkodik a káosz…

A regény bemutatja Szarajevó több mint három évig tartó ostromát, a nélkülözést, és a hatalmas pusztítást, amit a szerb és a horvát csapatok végeztek az országban.

Egy fiatal újságírónő számvetése múltjával, emlékeivel és önmagával, a világ történetének egyik legkegyetlenebb népirtása közepette…

A háború hangjai Magyarországot is megrengették.

A török szerzőnő alapos előkészítő munka után vetette papírra Jugoszlávia szétesésének krónikáját, amely eddig 78. kiadásánál tart. Kötetei több mint tízmillió példányban, 34 országban jelentek meg.

 


 

Hazugságok

T. M. Logan

Amikor Joe Lynch a londoni csúcsforgalomban a kisfia kérésére a felesége autója után ered, még nem sejti, hogy a meglepetésnek szánt akció örökre megváltoztatja az életét. Akkor sem gondol semmi rosszra, amikor a szálloda halljában megpillantja, ahogy Mel indulatosan veszekszik egy közös barátjukkal, Bennel. Később a mélygarázsban elkapja a férfit, hogy kiderítse a nézeteltérés okát. A heves vita hamarosan verekedéssé fajul, és Ben a földön marad. Joe-nak ekkor egy családi vészhelyzet miatt haza kell rohannia, amikor pedig visszatér a verekedés helyszínére, már nem találja ott Bent. Ám ekkor még nem gondol arra, hogy komoly bajba került.
Lehet, hogy a férfi valóban „tanítani való pancser”? Ha igen, akkor elég nagy bajban van, valaki ugyanis mindent megtesz azért, hogy Ben eltűnését gyilkosságnak állítsa be. A megcsalt férj bosszújának. A rendőrség Joe bűnösségét próbálja bebizonyítani, így a férfi egyetlen esélye, ha elő tudja keríteni Bent. Miközben azon dolgozik, hogy helyrehozza a házasságát hűtlen feleségével, újra és újra elbizonytalanodik: hihet annak, aki egyszer már hazudott neki? A legnagyobb rejtély pedig, hogy ki nyer azzal, ha Ben sosem kerül elő?

 


 

Vijjogók I-II.

LŐRINCZ L.LÁSZLÓ

Az indián asszony megtalálja a Szakállas fejét egy sírhalmon; Felixet megölik és talán meg is eszik; Endre Vermes haciendát vesz, de rájön, hogy nem kellett volna; Sotót ketrecbe zárják, majd helyet cserél Sonyával. Expedíció a dzsungelben. Kik vijjognak éjszaka (és néha nappal is) az erdőben? Kik a nagy emberek? Ne nézz fel a fákra, mert embereket fogsz látni az ágakon. Vagy a darabjaikat. Nem létező házat nehéz felgyújtani… kivéve az erdei szellemeknek. Menekülhetsz bármerre, a vijjogók úgyis utolérnek, és akkor baj van. Nagy baj. Nagyon nagy baj…

 


 

Amszterdam

Ian McEwan

Három férfi és egy halott nő. Valamint a sors – vagy az emberi psziché – kiszámíthatatlan bakugrásai. A három szerető Molly Lane temetésén találkozik egymással. A köztük lévő törékeny status quo a nő halálával szilánkjaira hull. Különös szövetségek és érdekkapcsolatok szövődnek, amelyeknek hátterében önzés, tehetetlenség és gyilkos indulat gomolyog. Végül egy amszterdami utazás lebbenti fel a fátylat az összes titokról..

 


 

Pillangó

Juszra Márdini

A fiatal szír menekültlány, Juszra Márdini egész életében úszóversenyzőnek készült, amíg a háború véget nem vetett békés, boldog gyerekkorának. Arra kényszerült, hogy a családját és a hazáját hátrahagyva Európában próbáljon új életet kezdeni nővérével, Sarával. Egy olyan országban, ahol nem kell attól rettegnie, hogy bombák hullanak az égből a medencébe vagy az otthonába. Juszra mindvégig elszántan küzdött azért, hogy ne kelljen feladnia úszóversenyzői karrierjét. 2015 nyarán egy zsúfolt gumicsónakban tartott Görögország partjai felé a háborgó tengeren, és amikor a csónak motorja tönkrement, nem volt más választása: beugrott a vízbe a nővére mellé, majd két társukkal együtt három és fél órát töltöttek a vízben, hogy biztonságban partra segítsék a csónakot, megmentve ezzel a többi menekült életét.

Juszra a menekültválság kellős közepén jutott el Németországba Szerbián, Magyarországon és Ausztrián át. Rendkívüli részletességgel elmesélt történetében megelevenednek a tudósításokban látott drámai képek, és betekintést nyerhetünk abba, hogy hogyan élte meg egy kamaszlány ezt az életveszélyes utazást. Berlinbe érve Juszra továbbra is keményen harcolt, hogy valóra váljon mindaz, amiről gyerekkora óta álmodott. Elszántságát végül siker koronázta: 2016-ban indult a riói olimpián az Olimpiai Menekültcsapat tagjaként, és tavaly Magyarországra is visszatért az úszóvilágbajnokságra. Azóta jószolgálati nagykövetként járja a világot, hogy megossza az emberekkel inspiráló élettörténetét, és emlékeztesse őket: a menekültek hétköznapi emberek, akiket a háború borzalmai kényszerítettek arra, hogy elhagyják a hazájukat.

 


 

Rókabérc, haláltúra

Mészöly Ágnes

Nem mindig az a gyilkos, akit a legjobban gyűlölsz.
Összeszokott baráti társaság érkezik a Rókabérc alatti völgyben megbúvó, mindentől elzárt vadászházba. Tizennégy egykori gimnáziumi osztálytárs, akik huszonnyolc éve minden ősszel együtt töltenek egy hosszú hétvégét. A találkozót a csapat egyik tagja sem hagyja ki, csak az idő előtti elhalálozás számít igazolt hiányzásnak.
Az idei találkozó azonban már az első estén különös fordulatot vesz. A kedélyes, pálinkázással induló beszélgetésekben egyre több a feszültség. Ezt talán magyarázza a különlegesen pocsék, esős idő, ami mindenkit ingerültté tesz.
Reggelre látszólag minden visszatér a megszokott kerékvágásba, csak Zozó alszik előző éjszaka óta a terasz asztalára dőlve. Ám amikor megpróbálják felébreszteni, megdöbbenve szembesülnek vele, hogy a férfi halott. Egykori szerelme, az azóta ügyésszé lett Gota gyanakodni kezd…Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra című könyve – a gyerekeknek és kamaszoknak szóló meséi, novellái és regényei után – napjaink Magyarországán játszódó, Agatha Christie nyomdokait követő, lebilincselően izgalmas krimi.

 


 

Macbeth

Jo Nesbø

A ​züllött rendőrfőkapitány, aki a drogkereskedelem és a korrupció mocsarába süllyesztette az egykor virágzó iparvárost, végre meghalt. A város lakói és rendőrei egy tisztességes és szebb jövőben reménykednek, a háttérben azonban hamar kezdetét veszi a hatalmi harc.
A fiatal és tehetséges nyomozó, Macbeth, a város drogbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. Az ambiciózus Duff rendőrtiszt – aki együtt nevelkedett Macbethtel az árvaházban, és ott a legjobb barátok lettek – szintén kiveszi részét a drogbandák elleni küzdelemből, és szinte bármire képes lenne, hogy vezető pozícióba kerüljön. Lady, a befolyásos kaszinótulajdonos-nő folyamatosan terveket sző maga és szerelme, Macbeth előbbre jutására.
A vetélkedést gyilkosságok sorozata kíséri.
A Macbethet Shakespeare azonos című tragédiája ihlette – Nesbø szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, örökké esős, noir-szerű városi táj.Jo Nesbø (60) a világ egyik leghíresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre (Ők ott) nevű együttesben zenélt. Amikor egy kiadó megbízta, hogy írjon memoárt a banda turnéiról, ő ehelyett a Harry Hole-krimisorozat A denevér című szinopszisával állt elő, amivel kezdetét vette szédületes írói karrierje.
Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte.

 


 

Vagyok, ​vagyok, vagyok

Maggie O’Farrell

Egy ​csupa halálközeli élményből összeállított, rendkívüli memoár Nagy-Britannia egyik bestsellerszerzőjétől.

Maggie O’Farrell meghökkentő memoárja, a Vagyok, vagyok, vagyok az írónő életét szakaszokra tagoló és meghatározó halálközeli élményeket veszi sorra. Gyerekkori betegségét, amely egy egész évre ágyhoz kötötte, és amelyből senki sem hitte, hogy felépülhet. Kamaszkori menekülésvágyát, amely kis híján tragédiában végződött. Találkozását valami beteg lelkű személlyel egy elhagyatott ösvényen. És mindegyik közül a legriasztóbb: mindennapos küzdelmét azért, hogy megóvja lánya életét – aki számára a könyvet is írta – attól a betegségtől, amely hihetetlenül sebezhetővé teszi az élet számtalan veszélyével szemben. A tizenhét különálló találkozás Maggie-t különböző életkorokban és különféle helyszíneken ábrázolja, életét éles, spontán pillanatfelvételek sorozataként mutatva be. Feszes prózája vibrál az energiától, a visszafogott érzelmektől. O’Farrell felkavaróan adja vissza azt az érzést, hogy a veszély mindig a közelünkben ólálkodik, emellett azonban rávilágít az élet értékére, szépségére és rejtélyeire is.

 


 

A ​tizedik kör

Jodi Picoult

Daniel Stone egyedüli fehér gyerekként nőtt fel egy amerikai eszkimó faluban, ahol anyja tanítónőként dolgozott, míg őt kiközösítették és gúnyolták. Nem hagyta magát: rosszabb lett minden rosszfiúnál, ivott, lopott és rabolt, amíg ki nem szabadult Alaszka vadonjából, hogy kövesse művészi ambícióit, beleszeretett egy lányba és családot alapított.
Tizenöt évvel később Daniel sikeres képregényrajzoló. Felesége Dante Isteni színjátékát tanítja a helyi egyetemen; lánya, Trixie pedig a szeme fénye.
Trixie nem tud apja sötét múltjáról – egészen addig, amíg egy randi rémálomba nem torkollik, és Daniel újra azon kapja magát, hogy meg kell küzdenie az indulattal, ami talán nemcsak őt emészti fel, de egész családját és a jövőjét is.
Jodi Picoult ebben a regényében erősebb hangot üt meg, mint valaha. Vajon elég-e az apa és lánya közötti elszakíthatatlan kötelék ahhoz, hogy a múlt hibáit végre elengedjük?

 


 

A ​lázadó özvegy

Mary Jo Putney

Amikor ​1814 nyarán a brit hadsereg bevonul Washingtonba, Callista Brooke-ot, a város köztiszteletben álló varrónőjét végzetes sorscsapás éri. Mindenét elveszíti, amiért eddig küzdött: a megélhetését, a házát, a szeretteit, sőt még az élete is veszélybe kerül. Egy jóképű angol úriember siet a segítségére, és kimenti az erőszakos katonák karmai közül. A védtelen özvegy azonnal felismeri az idegent: Richard Audley az, a halottnak hitt gyermekkori barátja, aki tizenöt éve egyszer már megpróbálta megmenteni őt – de akkor nem járt sikerrel. Most azonban a férfi megfogadja, hogy akár az élete árán is megvédelmezi Callie-t, és elkíséri Baltimore-ba, ahová az asszony a családját küldte a háború elől. A kalandokkal teli, veszélyes út során azonban ráébred, hogy a barátságnál sokkal többet érez a védence iránt, és elhatározza, hogy ráveszi a nőt, térjen vissza vele a közös gyermekkoruk helyszínére, Angliába, ahol új élet vár rájuk.

Mary Jo Putney sorozatának (A jó útra tértek testvérisége) második részében két magányos lélek egymásra találásának lehet tanúja az olvasó, akiket a sorsuk megoldhatatlan dilemma elé állít: kialakulhat-e életre szóló szerelem egy igaz barátságból?

 


 

A Golden ház

Salman Rushdie

A dúsgazdag Nero Golden, amikor az Egyesült Államokba emigrál, úgy gondolja, maga mögött hagyhatja a múltat. „Római” nevet vesz fel, és három fiával együtt Manhattanben kezd új életet. Hogy honnan jött, nem számít, csak az, hogy itt is az élet császára lesz.
Egyik szomszédjuk, az ifjú, filmrendezői ambíciókat dédelgető René azonnal megérzi benne a nagy sztorit: Nero alakja csupa titok – és a fiai is, mindegyik a maga különös módján, remek alakok lehetnek egy első filmben. Csak persze előbb meg kell fejtenie a titkaikat.
René csak megfigyelő akar lenni – mint egy háborús fényképész, aki nem vesz részt a csatákban -, de élete egyszer csak ezer szálon összefonódik a család történetével: a nagy pénz, a művészet, a New York-i elit világával, meg a messziről jött emberek identitáskeresésének egyre bizarrabb történetével. S amikor egy gyönyörű orosz nő is megjelenik a színen, mint Nero új felesége, az Indiából jött család életében és az ő lelkében is minden tragikusan összekavarodik.
Rushdie új regénye nemcsak egy bevándorlócsalád tragikus története, hanem Amerika elmúlt nyolc évének döbbent és döbbenetes látlelete is, elképesztően gondolatgazdag válaszkísérlet a nagy kérdésre: mi történt ezzel az országgal, hogy egyszer csak egy kegyetlenül ambiciózus, narcisztikus bohócot választott meg elnökének

 


 

Thaiföldi feleség

Sándor Anikó

A lány gyönyörű volt, kicsi és törékeny. Azt írta a hirdetésben, hogy tanítónő Bangkokban, és valami rejtélyes okból kifejezetten magyar férjet keresett…
Éppen ez volt, ami az első pillanatban felkeltette a férfi érdeklődését.
Még aznap írt neki.
Korábban is eszébe jutott már, hogy ki kéne próbálnia az életet valahol máshol, egy idegen országban. A környezetéből sokan elmentek, Bécsbe, Londonba, de őt nem vonzotta Európa.
Mi lenne, ha megnézné Ázsiát?
Az interneten videókat keresett Vietnámról, Indonéziáról, Kambodzsáról, akkor botlott a nemzetközi társkereső oldalba, és a lány hirdetésébe. Néhány levélváltás után eldőlt: Thaiföld lesz az úticél!
A családjában mindenki kövér és rosszkedvű, jó volt képzelődni, milyen lenne, ha a krákogó anyja helyett ez a szépség ébresztené reggelente.
Már fél éve minden nap órákat beszélgetett az interneten a thai lánnyal, amikor egy este, Messengeren keresztül megkérte a kezét.
Akár a befejezése is lehetne ez egy tündérmesének. Ám a történet, amelynek szálai a magyarországi rendszerváltásig nyúlnak vissza, és ami napjainkban is folytatódik, valójában csak itt kezdődik.

 


 

Nekem a titok kell

Szabó Magda

„Szabó Magda édesapja halála után örökségként Szabó Elek legértékesebb kincsét, svájci szerszámosládáját és a fiókjában talált rézsípot meg cirmos üveggolyót vitte magával Budapestre. Ha a golyót a fénybe tartotta, mindig más színnel ragyogott fel.
Mint a cirmos üveggolyó, olyan ez az eddig napi- és hetilapokban, folyóiratokban rejtőzködő, kötetben még soha meg jelent írásokat tartalmazó könyv. Sokszínű. Novellák, tárcák, vallomások, interjúk, levelek, versek – megannyi műfaj, megannyi téma és forma.
Hol szikár és mégis torokszorítóan drámai, hol megkapóan lírai novelláiban a sorsfordító pillanatot ragadja meg, amikor valakinek az élete más irányt vesz. Az eszmélés pillanatát, amikor megszólal az a bizonyos belső hang. Pontosan dokumentált, tárgyszerű vagy éppen játékos, humoros tárcáiban, amelyek új minőséget hoznak a műfajba, ,,utazik”. Utazik a hazában, Magyarországon, és utazik az emberi lélek mélyére, amelynek oly kiváló ismerője. Új helyeket, tájakat, városokat fedez fel. És persze embereket, ismeretleneket, akiknek a titkát kutatja. Varázslatos gyerekkorát, mozgalmas életének és pályájának fontos állomásait felidézve váratlan őszinteséggel saját magáról vall, önnön titkait tárja az olvasó elé az interjúkban és vallomásokban. 1938 és 1942 között született verseiből egy, társát és útját kereső, ,,ezüst sikert álmodó”, ,,arany csodára váró” érzékeny, fiatal nő bonyolult érzésvilága bontakozik ki. A neki és az általa írt levelek pedig magánéletéről adnak hírt, ahol ,,rossz meg jó vegyesen” fordul elő.Az Urbán László összeállította Nekem a titok kell című kötet az újdonság és meglepetés erejével hat, még közelebb hozva az olvasóhoz Szabót Magdát, az embert és az írót.”

 


 

Aki ​szépen butáskodik

Varró Dániel

Az Aki szépen butáskodik egy különleges apanapló. Varró Dániel költő, műfordító feljegyzéseinek füzére. Egy fiatalember apává válásának pillanatképei. A Nők Lapja olvasói 2011 óta követhetik nyomon a költő apuka tolmácsolásában a három fiú – Misi, Jancsi és Béni – kalandos mindennapjait, a gyerekek sziporkázó aranyköpéseit, csibészségeit, csatározásait és megbékéléseit. Varró Dániel humoros és szeretetteli írásaiból kiderül, hogyan váltak egy családdá, és azt is végig kísérhetjük, ahogy egymás megismerése mellett felfedezték a mindannyiunkat összekötő anyanyelvet, annak minden furcsaságával. A hét év alatt született feljegyzésekből készült ez a válogatáskötet.

 


 

töredelmes vallomás

Vámos Miklós

Egy életen át írtam novellákat. Elméletem szerint a novella nem azonos az elbeszéléssel. Az elbeszélés olyan történet, amelyet a havilapokban adunk közre, terjedelme tizenötezer karakternél több, néha húsz- vagy akár harmincezer. Elég hosszú tehát. A novella viszont az, ami befér a hetilap egy teljes oldalára, tehát régi számolással kábé tíz flekk (ennyi nagy sorközzel telegépelt oldal). Ami ennél is rövidebb, az mi? A két háború közt tárcának hívták, ám az inkább egyfajta személyes újságcikk. Lehet-e novellát – történetet – írni még sokkal tömörebben, ha tetszik, töményebben? Kihívás. Én megpróbáltam, először szerkesztői kérésre, aztán már sportból, „odaülök, rövidülök” jeligére.
A kötetben olyan vallomások találhatóak, amelyeket kicsit – vagy nagyon – szégyell az ember, s nem szívesen mesél el, még baráti vagy családi körben sem. (A fotóm is efféle.) Erőt kellett vennem magamon… értik. Erre utal a cím: töredelmes vallomás.

 


 

Visszatérés ​a titkos kertbe

Holly Webb

1939-et írunk, és Londonból egy csapatnyi gyereket a vidéki Misselthwaite Manorba menekítenek. Emmie egyáltalán nem örül annak, hogy elválasztják a macskájától, és társaival együtt egy hatalmas, ósdi házba száműzik. Ám hamarosan felfedezi a rejtélyes épület megannyi titkát: egy fiút, akinek sírása éjszakánként felveri a ház csendjét, egy naplót, melyet réges-rég egy Mary nevű lány vezetett, és egy kertet. Egy titkos kertet. Holly Webb visszatér gyerekkorunk kedvenc helyszínére, Frances Hodgson Burnett titkos kertjébe: a Visszatérés a titkos kertbe így egyszerre főhajtás a nagy klasszikus előtt, valamint varázslatos folytatása egy ház, egy kert és a benne élő gyerekek történetének is.

 


Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

©2017 idStudio & SMThemes.com  oldal info: [email protected]