VALKÓI KÖNYVTÁR

VALKÓI KÖNYVTÁR

VALKÓ KÖNYVTÁRI, INFORMÁCIÓS ÉS KÖZÖSSÉGI HELY Tovább, a teljes tartalom megtekintéséhez.

HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

Történelmei képek, iratok és nevezetességeink! Tovább, a teljes tartalom megtekintéséhez.

 

MAI ÉVFORDULÓ JÚLIUS 20.

2015. július 20. hétfő ÉVFORDULÓHÍREK  Nincs hozzászólás

(Last Updated On: )

MAI ÉVFORDULÓ JÚLIUS 20.

1849. július 20.
Perczel Mór tábornok serege Turánál (Pest vm.) vereséget szenved Paszkevics tábornagy egyik hadosztályától. Perczel a vesztett csata után megindul seregével Szeged felé.

A turai csata a Perczel Mór vezette tiszai hadsereg és egy orosz hadosztály között zajlott le. A csata eredményeként a magyaroknak sikerült feltartóztatnia az ellenséget, ez által sikerült megakadályozniuk, hogy az oroszok elvágják Görgey és a feldunai hadsereg útját.

A tiszai hadsereg mozdulatai és elsősorban a turai ütközet annak ellenére is eredményes volt, hogy végül a magyar csapatoknak kellett elhagyniuk a csatateret. Nagyban segítette a feldunai hadsereg sikeres manőverét, és ezzel lehetővé tette, hogy az oroszok komolyabb erőkkel ne üldözhessék azt.

A két hadsereg találkozása és egyesülése azonban nem valósult meg, mivel az orosz csapatok mozdulatai ezt megakadályozták. A tiszai hadsereg így csak a zöm két hadtestével vonult le Szegedhez.

 

Címke:  

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

©2017 idStudio & SMThemes.com  oldal info: [email protected]